vn1600 kręci i nie odpala

DSSERWIS
Motocykl: VN1600NOMAD

vn1600 kręci i nie odpala

Post autor: DSSERWIS » śr lip 02, 2025

Witam Szanowne grono,Nomad 1600
Przy każdym przekręceniu kluczyka zawsze był szłysalny dzwięk jakby bzykanie , podaje paliwo. Zostawiłem bestie na siwatlach u kolegi przez co siadł akumulator.Podładowaliśmy i zapalił dojechałem do domu . Na drugi dzień zapalam a tu nie gada. Rozrusznik ręci ale po przekreceniu kluczyka nie słychać jakby tego bzykania. Sprawziłem bezpieczniki,wszytskie pod siedzeniem,w skrzynceoś podpbym sprawdził pomke na krótka- brzęczy... wymieniłem wymieniłem przekażnik ten taki okrągły i dalei nic. rozrusznik kręci a motor nie odpala.
Pytanie... Co może być przyczyną takiego stanu ??? Z góry bardzo dziękuję za podpowiedz.
Pzdr Darek Sobieraj

Awatar użytkownika
Tex66
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa
VROC: 0

Re: vn1600 kręci i nie odpala

Post autor: Tex66 » śr lip 02, 2025

To podpowiedź o którą poprosiłeś.

Żaden z bezpieczników w skrzynce przyłączeniowej (Jumction box) nie ma i nie będzie miał wpływu na „nie słychać jakby tego bzykania”.
Skoro pompa paliwa „brzęczy na krótko” to 90% sukcesu.
Wymiana Głównego Przekaźnika DFI (DFI Main Relay) / „ten taki okrągły” to nie wszystko i wcale nie musiał być wymieniany na nowy.
Sugeruje zapoznać się z „Obwodem Elektrycznym Źródła Zasilania DFI” swojego modelu.
Tak on wygląda poglądowo (VN 1600 Nomad 2005-2008), oczywiście przewody w kolorowym oplocie i z „rozkładaniem” się napięcia po włączeniu zapłonu.

Obrazek

P.S.
Przeczytaj zanim coś zamieścisz na Forum, bo aż czerwono od błędów ortograficznych.

Powodzenia
Tex66

DSSERWIS

Post autor: DSSERWIS » czw lip 03, 2025

Z góry dziękuję, Poprawę pisowni również... jak pisałem nie miałem okularów i dlatego tak wyszło.
Zdjęcie które wysłałeś niestety jest nieczytelne bo mój komputer jest z 2008roku i służy tylko do wystawiania dokumentów firmowych oraz maili. Jeśli to nie problem proszę o przesłanie tego zdjęcia na maila dariuszsobieraj@wp.pl

Bardzo dziękuje za wyrozumiałość...
Pzdr DS

DSSERWIS

Post autor: DSSERWIS » czw lip 03, 2025

Właśnie rozkręciłem pompkę paliwa. Było dużo brudu na sitku. Przeczyściłem cały plastikowy element bo był zapchany . W środku było dużo czarnego brudu. Zalałem benzyną i podpiąłem... i z wyjścia leci paliwo, daje nie żle
więc pompka spoko. Już miałem kupować nową ale dobrze że tego nie robiłem, bo ta co ją mam to kosztuje chyba jakieś 1500 pln. Każde inne z neta wyglądają inaczej.

Jutro będę szukał dalej.... Zostały tylko kable i złączki. Co może być jeszcze przyczyną? Może TEX 66 coś poradzi??

ODPOWIEDZ