vn1600 kręci i nie odpala

DSSERWIS
Motocykl: VN1600NOMAD

vn1600 kręci i nie odpala

Post autor: DSSERWIS » śr lip 02, 2025

Witam Szanowne grono,Nomad 1600
Przy każdym przekręceniu kluczyka zawsze był szłysalny dzwięk jakby bzykanie , podaje paliwo. Zostawiłem bestie na siwatlach u kolegi przez co siadł akumulator.Podładowaliśmy i zapalił dojechałem do domu . Na drugi dzień zapalam a tu nie gada. Rozrusznik ręci ale po przekreceniu kluczyka nie słychać jakby tego bzykania. Sprawziłem bezpieczniki,wszytskie pod siedzeniem,w skrzynceoś podpbym sprawdził pomke na krótka- brzęczy... wymieniłem wymieniłem przekażnik ten taki okrągły i dalei nic. rozrusznik kręci a motor nie odpala.
Pytanie... Co może być przyczyną takiego stanu ??? Z góry bardzo dziękuję za podpowiedz.
Pzdr Darek Sobieraj

Awatar użytkownika
Tex66
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa
VROC: 0

Re: vn1600 kręci i nie odpala

Post autor: Tex66 » śr lip 02, 2025

To podpowiedź o którą poprosiłeś.

Żaden z bezpieczników w skrzynce przyłączeniowej (Jumction box) nie ma i nie będzie miał wpływu na „nie słychać jakby tego bzykania”.
Skoro pompa paliwa „brzęczy na krótko” to 90% sukcesu.
Wymiana Głównego Przekaźnika DFI (DFI Main Relay) / „ten taki okrągły” to nie wszystko i wcale nie musiał być wymieniany na nowy.
Sugeruje zapoznać się z „Obwodem Elektrycznym Źródła Zasilania DFI” swojego modelu.
Tak on wygląda poglądowo (VN 1600 Nomad 2005-2008), oczywiście przewody w kolorowym oplocie i z „rozkładaniem” się napięcia po włączeniu zapłonu.

Obrazek

P.S.
Przeczytaj zanim coś zamieścisz na Forum, bo aż czerwono od błędów ortograficznych.

Powodzenia
Tex66

ODPOWIEDZ