Wskaźnik poziomu paliwa w VN 800

Dropi
Miejscowość: Tarnowskie Góry
Motocykl: Vulcan VN 800 Classic

Wskaźnik poziomu paliwa w VN 800

Post autor: Dropi » ndz mar 15, 2026

Witam.
Jako że nie znalazłem na forum, albo źle szukałem, zadam pytanie:
Czy kogoś z was może Diabeł podkusił żeby w klasycznym VN 800 zamontować wskaźnik poziomu paliwa?
Jeśli jest jakiś Mc Gywer i mu się to udało, to jestem ciekaw jak dokonał tej profanacji motocykla.
Mnie to korci od czasu wyjazdu do Rumunii, gdzie stacje benzynowe nie są tak częste jak w Polsce.
Zawsze w najmniej odpowiednim czasie zdarza się taki moment, gdy motór zaczyna kaszleć i szarpać.
To oznacza konieczność przełączenia kranika w pozycję: ,,Rezerwa". I zawsze jest tak, że prędzej bym się spodziewał hiszpańskiej inkwizycji niż tego zjawiska.
Wiem, że napiszecie coś w rodzaju: ,,Patrz na licznik kilometrów", albo: Kup se turystyka i nie truj d.py".
Niestety nie mam możliwości mieć dwóch motocykli.

A zatem byłbym wdzięczny za podpowiedź inną niż powyższe i może jakieś praktyczne wskazówki poparte doświadczeniem.
Pozdrawiam.
Rafał

MW-750
Motocykl: VN 800 Drifter

Re: Wskaźnik poziomu paliwa w VN 800

Post autor: MW-750 » pn mar 16, 2026

W Trabancie wskaźnikiem paliwa była linijka wkładana do zbiornika - tanie, proste, niezawodne. Ja osobiście jeżdżę "na licznik" - ok.215km włącza się rezerwa więc chwilę wcześniej można się przełączyć i jechać do ok.260km - ale w okolicy 200km staram się zawsze być zatankowany do pełna aby nie musieć używać kranika.

ODPOWIEDZ