Witam kolegów . Pomóżcie mi służąc radą
Mój Vulcan 900 2008 rok około 18000 przebiegu ma teraz tylko jedynkę i luz . Co dziwne odstawiony po poprzedniej jeździe gdzie wszystko grało. Dziś po postoju w garażu zginęła mi reszt biegów. Czy ktoś miał taki przypadek i może mi pomóc radą ?. Byłbym wdzięczny za uwagi. Dla mnie ten typ motocykla to nowość. Dziękuję .
Vn 900 brak biegów
-
soloniusz444
- Motocykl: Vulcan 900
-
Whiteroman
- Miejscowość: Poznań
- Motocykl: VN2000
Re: Vn 900 brak biegów
Jak stwierdziłeś ten brak biegów? Wyjechałeś z garażu na jedynce i chciałeś dalej jechać drogą ale kolejnych biegów nie dało się włączyć?
-
soloniusz444
Właśnie tak. Ruszyłem , dźwignia w górę a tu luz i dalej ani ani . Wcześniej żadnych oznak problemów. Oględziny zewnętrzne pokazują że tu ( na zewnątrz ) wszystko jest w porządku żadnych luzów na dźwigni zmiany biegów i wygięć cięgna regulacyjnego . Ot i zagwozdka .
-
Jurek
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN 800 classic
- VROC: 0
VN900 ma tzw. system Positive Neutral Finder zapobiegający przed wrzuceniem wyższych biegów na postoju. Kontroluje czy tylne koło się kręci na zasadzie przesunięcia siłą odśrodkową zestawu kulek w skrzyni biegów. Sprawdź na początek wysprzęglanie, wyreguluj luz klamki. Jeśli sprzęgło się ślizga to system reaguje jakby motocykl był na postoju. Wymień olej w skrzyni biegów, bo może kulki się zablokowały.
-
soloniusz444
Dobrze sprawdzę to . Olej wymieniony 2 miesiące temu ( MOTUL 4T 5100 10W40 ).
-
Jurek
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN 800 classic
- VROC: 0
Jeśli to nie pomoże to zdejmij pokrywę sprzęgła i zweryfikuj stan sprężyny powrotnej i ramienia wybieraka. Uszkodzenie gwiazdy lub sprężyny wybieraka może powodować, że dźwignia po wrzuceniu jedynki nie wraca idealnie na środek, przez co kolejny ruch w górę nie "łapie" mechanizmu wyższego biegu.