Paliwo w cylindrach?

Dcc69
Motocykl: Vulcan 50D

Paliwo w cylindrach?

Post autor: Dcc69 » pt lip 03, 2026

Witam

Tydzień temu, założyłem nowy OE pływak z zaworkiem.
Mechanik stwierdził, że jak wyjąłem to też sobie poradzę z zainstalowaniem.
WcZesniej mój VN 1500 zalewał się, zaczął kopcić i gorzej odpalać.
Ta wymiana to miało być lekiem na to co było
Skąd wiedział?
Rozkręcił gaźnik i kazał zamówić te części i będzie dobrze.
Tak zrobiłem. Trochę poczekałem na części jak przyszły założyłem. Było 10 km jazdy dobrze. Podczas próbnej jazdy zgasł, już był problem z odpaleniem ale za którymś razem odpalił. Wróciłem do garaż trochę ledwo, ledwo bo było czuć paliwo j tracił obroty ale kręcąc manetka jakoś Dale radę dojechać.
Przedwczoraj odpaliłem już ciężko zaczął kopcić, szybko wyłączyłem .w
Wczoraj wziąłem sie za wyjęcie gaźnika inokazlo się że w tym trojniku po sam rant jest benzyna. Zaglądam do bakonbylonpod korek, zrobiłem niecałe 20 km i 1/3 niema bo zeszło w silnik😡
Kranik nie jest podciśnieniowy, wychodzi z niego jeden przewód do filtra paliwa a ten łączy się z pompą paliwa, elektryczna pompą paliwa. Czy po wyłączeniu silnika pompa miałby dawać paliwo? Czy coś z pływakiem? Miałem włożyć tylko i b dzień dobrze bo oryginalny to blaszkę ma dobrze ustawiona. Obroty śrubka od składu mieszanki ustawiłem na 2,5, na wolnych obrotach pracował dobrze.
Czy podczas pracy silnika tyle paliwa nazbierało by się nad tłokiem?

Przyznam się, że nie czysciłem gaźnika i to był chyba błąd bo miałem czas zanim części przyszły a jeszcze wymieniłem te dwie małe membrany że sprężynkami od chyba przyspieszacza a ta drugą nie pamiętam od czego.

Czy ktoś wie co to może być?
Czy ktoś miał taki przypadek?

Awatar użytkownika
Przemo
Miejscowość: Wrocław
Motocykl: VN 2000 Classic '06
VROC: 37109

Re: Paliwo w cylindrach?

Post autor: Przemo » sob lip 04, 2026

Kiedyś jak w VN800 rozwiązywałem problem z przelewającym się paliwem, to poza wymianą pływaka, wymieniłem jeszcze zaworek iglicowy i wg instrukcji sprawdzałem poziom paliwa - Blaszkę w oryginalnym nowym pływaku i tak musiałem odpowiednio dogiąć. Oczywiście cały gaźnik został wyczyszczony, bo jak już coś rozbieram, to ogarniam do końca. U ciebie może być pływak dobry, ale zaworek iglicowy dalej będzie przepuszczał - podczas jazdy i zalewał silnik (zużyty lub jakiś paproch tam jest).
Żyj tak, aby być szczęśliwym!
XV535>VN800>VN900>VN2000+VN800+LTD454

Dcc69
Motocykl: Vulcan 50D

Post autor: Dcc69 » sob lip 04, 2026

Dzisiaj zacząłem rozkręcać wszytko i w chwili kiedy zaworek z pływakiem wyjąłem i odwróciłem gaźnik celem sprawdzenia czy coś nie wypadnie jeszcze to okazało się że były jakieś paprochy
Będę czyścił ten gaźnik, zastanawiam się czy nie zamawiać Zestaw naprawczy gaźnika Kawasaki VN 1500G Nomad ALL BALLS | 26-1657 i wymienić też dysze?

marian07
Motocykl: VN900

Post autor: marian07 » wt lip 07, 2026

Jeśli masz zwykły kranik to zawsze go zamykaj na postoju, no zakładam że jest sprawny i trzyma. Nieszczelności na zaworku iglicowym jeśli nawet będą - to na nic nie wpływają podczas jazdy (może jest minimalny wpływ na poziom ale to pomijalne jest); ale na postoju, szczególnie dłuższym - już tak.
Kiedyś na wiosnę zmieniałem olej w sv1400 - zleciało prawie 0,7 litra więcej niż powinno. (od tamtej pory w motocyklach ze zwykłym kranikiem zawsze go używałem, a z podciśnieniowym sprawdzałem jego działanie)

ODPOWIEDZ