Wymiana opon w VN 900 CLASSIC - dać na tył szerszą od fabrycznej ?

KOZBI
Motocykl: VULCAN 900

Wymiana opon w VN 900 CLASSIC - dać na tył szerszą od fabrycznej ?

Post autor: KOZBI » ndz kwie 13, 2025

Witam Wszystkich forumowiczów,

To mój pierwszy post , więc proszę o wyrozumiałość :)

Muszę wymienić w moim VN 900 CLASSIC opony i zaczęło chodzić mi po głowie , żeby na tył wrzucić szerszą.
Z tego co już się zorientowałem/poczytałem , to 200/70 B15 wchodzi bez żadnych modyfikacji i problemów.

Teraz moje pytanie:

Czy ktoś z Was testował taką szerszą oponę w tym motocyklu? Jeżeli tak to jaką dokładnie , firma /model, którą możesz polecić.
Wymieniam pierwszy raz opony , a nie mam niestety żadnego doświadczenia w tym temacie.

Dziękuję z góry każdemu kto coś doradzi.

Pozdr... dla wszystkich na forum

mrozo
Miejscowość: Ruda Śląska
Motocykl: vn 900 custom

Re: Wymiana opon w VN 900 CLASSIC - dać na tył szerszą od fabrycznej ?

Post autor: mrozo » pn kwie 14, 2025

Ja na początku zeszłego roku założyłem na tył 200/70 tyle że to custom, opona jest blisko plastikowej osłony pasa napędowego. Nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków ani też pozytywnych (co nie oznacza że się gorzej prowadzi) prócz tego że dla oka wygląda "poważniej" tyle że w customach jest krótszy błotnik a ja aby uwydatnić taką gumę rejestrację wraz z podświetleniem podniosłem o 4 cm wyżej, Nie ma też tak wielkiego przekłamania prędkościomierza vs GPS (na 180/70 było to zależnie od prędkości 8-12 km/h teraz jest 2-5km/h) . Opony jakie mam założone to Avon Cobra Chrome

Awatar użytkownika
Skrobel
Miejscowość: Piaseczno
Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
VROC: 35582

Post autor: Skrobel » wt kwie 15, 2025

Szczerze mówiąc to sam zastanawiałem się nad szerszą oponą z tyłu, ale po pierwsze mam Classica i tego koła praktycznie nie widać, a poza tym jak w Nomadzie 1700 założyłem szerszą gumę niż standardowa to szczerze mówiąc jeździło mi się chyba nawet gorzej niż na fabrycznej. A w każdym razie nie czułem różnicy na +. Oczywiście subiektywnie.
LwG
Łukasz czyli Skrobel

KOZBI
Motocykl: VULCAN 900

Post autor: KOZBI » wt kwie 15, 2025

Dziękuję bardzo za powyższe odpowiedzi.

Najważniejsze to to czy nie będzie gorzej jak założę tą 200mm , lepiej nie musi być :)
Być może coś go przerobię niedługo żeby oponę było bardziej widać ;)

@ mrozo - tzn. że na tej 200mm są mniejsze przekłamania?
A co z przeglądem? Może taka opona "legalnie" być?

Może ktoś coś jeszcze napisze co ma jakieś doświadczenia?

Awatar użytkownika
Skrobel
Miejscowość: Piaseczno
Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
VROC: 35582

Post autor: Skrobel » śr kwie 16, 2025

@mrozo, tak z ciekawości to jaki dokładnie rozmiar opony wybrałeś? Niestety ja niewiele mogę znaleźć dla opon o szerokości 200mm i na felgę 15". Owszem są nieliczne 200/70R15 (w tym właśnie AVON), ale tutaj średnica opony jest o prawie 3 cm większa. Wtedy trzeba będzie uważać przy "dobijaniu" na wybojach, bo zawieszenie będzie miało mniejszy margines pracy zanim górna część błotnika zacznie przycierać oponę. Utwardzałeś może sprężynę w amortyzatorze?
Z drugiej strony rzeczywiście w takim przypadku różnica prędkości wychodzi na plus, czyli rzeczywista prędkość jest o 4,5% większa przy tej samej liczbie obrotów niż przy oponie 180/70, zatem będzie "bliżej" tej wskazywanej.
Ale osobiście chyba nie chciałbym, żeby mój motocykl "urósł". Uważam, że lepiej by wyglądało, gdyby go nawet obniżyć. Ale przy feldze 15" nie ma niestety dużego wyboru rozmiarów opon. Między innymi dlatego ja zostałem przy standardowym.
LwG
Łukasz czyli Skrobel

mrozo

Post autor: mrozo » śr kwie 16, 2025

tak właśnie 200/70/15 mam oponę, nic nigdzie nie dobija nawet jadąc w dwójkę i z bagażem, nie dotykałem a nawet nie patrzałem na sprężynę, niezbyt urósł nawet tego nie odczuć.
A co do obniżania to jest taki zestaw, mam go w garażu i będę montował, jeszcze nie wiem kiedy na razie nie chce mi się dłubać, zresztą wolę korzystać z pogody.
Taki oto coś: https://gmoto.pl/komplety-obnizajace-za ... ki-vn-900/

mrozo

Post autor: mrozo » śr kwie 16, 2025

KOZBI pisze:
wt kwie 15, 2025

@ mrozo - tzn. że na tej 200mm są mniejsze przekłamania?
A co z przeglądem? Może taka opona "legalnie" być?
U nas nie ma czegoś takiego jak w Niemczech że na każdą zmianę trzeba mieć papier :) więc jeśli nie jest zabronione to jest legalne

ODPOWIEDZ