Co to może być

siwy greg
Motocykl: kawasaki VN900 classic LT

Co to może być

Post autor: siwy greg » czw maja 30, 2024

Witam wszystkich. Od kilku dni w moim vn900 Classic LT (Demon)słychać odgłos (świst, coś jakby gwiazd)z lewej strony silnika , w okolicach wlewu oleju. Dzięki ten nasila się w czasie jazdy i na postoju w zakresie 2500-3000 obrotów, a wiem że w tym rejonie jest pompa oleju i chyba stator. Czy ktoś z Gromady miałby jakąś radę, sugestie. Byłbym bardzo wdzięczny
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tex66
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa
VROC: 0

Re: Co to może być

Post autor: Tex66 » czw maja 30, 2024

siwy gregu,
Ja bym nie liczył, na jakąś wielką pomoc posiadaczy VN 900, na pewno nie z załączoną grafiką, opisem i umiejscowieniem elementów które mogą wydawać charakterystyczne dźwięki których nie chcielibyśmy słyszeć w swoim motocyklu.
Zajrzyj do Instrukcji Serwisowej VN 900 a dokładnie do Załącznika na strony 581-582 i będziesz znał wszystkie niepożądane odgłosy swojego motocykla, i nie mówię tu o samym silniku ale o motocyklu jako całości.
Tu dla przykładu niepożądane odgłosy z jakimi możemy spotkać się w VN 2000, praktycznie w 100% pokrywają się z VN 900. Znając umiejscowienie poszczególnych elementów i charakterystyczny dźwięk, będziesz wiedział co niedomaga Twojemu VN 900.
Obrazek
Tex66

siwy greg

Post autor: siwy greg » czw maja 30, 2024

Tex66 dzięki wielkie za okazaną pomoc👍

Awatar użytkownika
Mars
Miejscowość: Świecie k/ Bydg.
Motocykl: VN 900 classic 2008r.
VROC: 34646

Post autor: Mars » pt maja 31, 2024

siwy greg pisze:
czw maja 30, 2024
Tex66 dzięki wielkie za okazaną pomoc👍
Znalazłeś przyczynę? U mnie podobny dźwięk pojawia się przez chwilę podczas przyspieszania, chwilę po uruchomieniu silnika w niskiej temperaturze.
ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN

siwy greg

Post autor: siwy greg » pt maja 31, 2024

Jeszcze nie, Tex66 podsunął pomysł z Instrukcją Serwwisową ale nie mogę znaleźć po polsku, a u mnie z angielskim bardziej niż słabo 😒

Awatar użytkownika
Mars

Post autor: Mars » pt maja 31, 2024

siwy greg pisze:
pt maja 31, 2024
Jeszcze nie, Tex66 podsunął pomysł z Instrukcją Serwwisową ale nie mogę znaleźć po polsku, a u mnie z angielskim bardziej niż słabo 😒
Translator Google?
ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN

mrozo
Miejscowość: Ruda Śląska
Motocykl: vn 900 custom

Post autor: mrozo » pt maja 31, 2024

Świst, gwizd coś jakby odkurzacz po lewej stronie silnika bardzo dużo osób ( właściciele vn 900) opisuje u których później padł stator, tak wyrywkowo mi przeleciało przed oczyma na forach zza oceanu.

siwy greg

Post autor: siwy greg » sob cze 01, 2024

Mrozo nie strasz Ty mnie ,że to może być stator. Ale czy statora nie byłoby słychać cały czas, a nie tylko w zakresie 2500-3000 obrotów?

mrozo
Miejscowość: Ruda Śląska
Motocykl: vn 900 custom

Post autor: mrozo » ndz cze 02, 2024

heh, myślę że stator umierający jest tym "lepszym" rozwiązaniem niż np: dogorywające łożysko

Awatar użytkownika
Mars

Post autor: Mars » śr cze 04, 2025

mrozo pisze:
pt maja 31, 2024
Świst, gwizd coś jakby odkurzacz po lewej stronie silnika bardzo dużo osób ( właściciele vn 900) opisuje u których później padł stator, tak wyrywkowo mi przeleciało przed oczyma na forach zza oceanu.
U mnie metaliczny dźwięk pojawia się tylko przy niskiej temperaturze (od minusowej do plus kilku 'C) i po przejechaniu ok. 1 km już go nie słychać. Na tę chwilę nie widzę problemów z ładowaniem. Nie chcę snuć teorii, ale czy taka niska temperatura wpływa na stator alternatora? Czekać aż "padnie", to taki brak dbania o motocykl. Co mogę zrobić na tę chwilę? Wizyta u elektryka?
ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN

Piotr€k
Miejscowość: Pszczyna
Motocykl: Kawasaki VN 750

Post autor: Piotr€k » ndz maja 03, 2026

W VN 900 stator znajduje się pod lewą pokrywą silnika. Gdy uzwojenia zaczynają się przypalać lub dostają przebicia do masy, generują charakterystyczny, magnetyczny gwizd (często nazywany przez właścicieli „dźwiękiem turbo” lub właśnie „odkurzaczem”).
U mnie nic nie gwizdało, ale altek padł. Diagnoza dzięki pomiarom ładowania na akumulatorze, napięcia międzyfazowego ze statora i kontroli przebicia na masę. Stator już dawno wymieniony, moto jeździ jak nowy. W 900 wymiana jest chyba prosta - ja musiałem wywalać silnik z ramy. Sądząc po dacie - temat dawno załatwiony, ale uczę się pisać posty, bo jestem tu nowy. Pozdrawiam wszystkich.
LwG.
Szczęśliwy posiadacz VN 750 (1986). Kufer zakładam tylko wtedy, gdy muszę przewieźć zapas cierpliwości żony. Zazwyczaj jednak zostaje w garażu, bo VN i tak ledwo dźwiga moją dumę z posiadania klasyka! LwG! ✌️

ODPOWIEDZ