Ślimak prędkościmierza VN800
- Lecho
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: VN1600 Classic
- VROC: 32224
Ślimak prędkościmierza VN800
W trasie na Kongres padł mi prędkościomierz.
Podrygiwał, szarpał a teraz tylko jak mocno przyśpieszam, to na chwilę potrafi się szarpnąć do 40 i dalej zero.
Linka cała, sam zegar na wiertarce chodzi prawidłowo, przypuszczam że ślimak lub zębatka.
Muszę coś pewnie zamówić, a żeby się przekonać czeka mnie demontaż tylnego koła.
Ćwiczył ktoś może podobny problem???
Podrygiwał, szarpał a teraz tylko jak mocno przyśpieszam, to na chwilę potrafi się szarpnąć do 40 i dalej zero.
Linka cała, sam zegar na wiertarce chodzi prawidłowo, przypuszczam że ślimak lub zębatka.
Muszę coś pewnie zamówić, a żeby się przekonać czeka mnie demontaż tylnego koła.
Ćwiczył ktoś może podobny problem???
- Piotr_Classic
- Miejscowość: Madryt
- Motocykl: HD Street Glide
- VROC: 32438
Lecho, miałem ten sam efekt i w moim moto padł "speedometer receiver"
http://www.cheapcycleparts.com/model_ye ... n#p_467196
P.no. 41064 po prostu wytarły się zęby napędzające ślimacznicę.
Może to to.
http://www.cheapcycleparts.com/model_ye ... n#p_467196
P.no. 41064 po prostu wytarły się zęby napędzające ślimacznicę.
Może to to.
- Piotr_Classic
- jurekawasaki
- Miejscowość: wielkopolska
- Motocykl: kawasaki vn 800
- VROC: 0
Lecho ,czy sprawdziłeś jak wygląda zamknięcie łożyska (RS-a) ,ponieważ napęd który żle był sprzęgnięty zostaje wgnieciony w kierunku łozyska a nastepnie je uszkadza .Lecho pisze:Już załatwione, właśnie wróciłem z warsztatu.
Zdjęliśmy tylne koło i okazało się, że było kiedyś źle złożone, zębatka nie trafiła w wycięcia a została jedynie ściśnięta i tak to pracowało przez 14 000km aż się wytarło i zaczęło się ślizgać.
Dzięki za zainteresowanie Piotrze
-
- Miejscowość: Nowa Karczma
- Motocykl: vn 800 classic
- VROC: 35759
-
- Miejscowość: Oleśnica
- Motocykl: VN800B r. 99 / XJ550 r. 81
Mnie też właśnie dopadł ten problem i mam do was prośbę. Koło już mam zdjęte i wszystko wskazuje na problem z przeniesieniem obrotów z koła na napęd prędkościomierza (między tuleją w kole a pierścieniem z wypustami w napędzie prędkościomierza). Tutaj pojawia się też moja prośba, czy ktoś z was mierzył kiedyś tuleję i pierścień, ewentualnie ma te części i mógłby zmierzyć jaka powinna być prawidłowa wysokość tulei i głębokość wpustu, a także wysokość wypustu po stronie pierścienia? Jeżeli okaże się że te elementy się u mnie zwyczajnie wytarły, chętnie je kupię w celu wymiany. Dodam zdjęcie tulei żeby nie było wątpliwości o które elementy chodzi:
ZDJĘCIE
ZDJĘCIE
-
- Miejscowość: Nowa Karczma
- Motocykl: vn 800 classic
- VROC: 35759
- Piotr_Classic
Re: Ślimak prędkościmierza VN800
Dzień dobry, cześć.
Odświeżę temat trochę, mam ten sam problem z licznikiem w moim VN800 Classic 1999r. Prawdopodobnie źle zostało złożone koło tylne po wymianie okładzin hamulcowych i po przejechaniu około 300km licznik zaczął wariować a teraz nie wskazuje wcale. Poszukuję takiego ślimaka ale nigdzie nie mogę go dostać. Może ktoś ma jakiś lub podpowie gdzie mogę go kupić?
Z góry dzięki!
LWG
Dawid
Odświeżę temat trochę, mam ten sam problem z licznikiem w moim VN800 Classic 1999r. Prawdopodobnie źle zostało złożone koło tylne po wymianie okładzin hamulcowych i po przejechaniu około 300km licznik zaczął wariować a teraz nie wskazuje wcale. Poszukuję takiego ślimaka ale nigdzie nie mogę go dostać. Może ktoś ma jakiś lub podpowie gdzie mogę go kupić?
Z góry dzięki!
LWG
Dawid
- Tex66
- Miejscowość: Mazowsze
- Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa
Tak na szybko z serwisówki – patrz na załączoną fotkę.
Kupisz w każdym sklepie firmowym Kawasaki. Sprzedaż wysyłkowa.
Najlepiej kontakt z Zeusem i podaj VIN swojego VN800.
Kupisz w każdym sklepie firmowym Kawasaki. Sprzedaż wysyłkowa.
Najlepiej kontakt z Zeusem i podaj VIN swojego VN800.
Tex66
Dziękuję bardzo!
W przyszłym tygodniu rozbiore i zobaczę co tam się stało.
Pozdrawiam
Lewa!
W przyszłym tygodniu rozbiore i zobaczę co tam się stało.
Pozdrawiam
Lewa!
Część
Problem ten sam co powyżej, po ostatnim serwisie hamulców mechanik stwierdził,że linka przestała się kręcić,bo brakuje przy niej "blaszki".
Nie było czasu dogadać całej sytuacji i oto jestem tutaj.
Teraz co autor miał na myśli
Czy winna jest temu ta oto blaszka ?
https://www.cmsnl.com/kawasaki-vn800b10 ... 410641057/
Jeśli tak czy obecny tutaj Zeus załatwia takie cuda ?
Jak tak to po ile ?
Problem ten sam co powyżej, po ostatnim serwisie hamulców mechanik stwierdził,że linka przestała się kręcić,bo brakuje przy niej "blaszki".
Nie było czasu dogadać całej sytuacji i oto jestem tutaj.
Teraz co autor miał na myśli
Czy winna jest temu ta oto blaszka ?
https://www.cmsnl.com/kawasaki-vn800b10 ... 410641057/
Jeśli tak czy obecny tutaj Zeus załatwia takie cuda ?
Jak tak to po ile ?
- Zeus
- Miejscowość: ZIELONA GÓRA
- Motocykl: VN 2000 LT "White Devil"
- VROC: 33589
41064-1057 kosztuje 194 zł. Czas oczekiwania około 3 tygodni
Zeus koszt podałeś z wysyłką czy bez ?
Cześć, poszukuję nowy lub używany ślimak prędkościomierza do Kawasaki VN800 Classic. Niestety w sieci cięzko go znaleźć. Ktoś może pomóc, doradzić?
Próbowałem przeczyścic i przełożyc linkę, ale zegar praktycznie się nie rusza, tylko drgnie przy mocniejszym odkręceniu, po czym znowu spada do zera.
Pozdrawiam.
Próbowałem przeczyścic i przełożyc linkę, ale zegar praktycznie się nie rusza, tylko drgnie przy mocniejszym odkręceniu, po czym znowu spada do zera.
Pozdrawiam.
O problemach z napędem prędkościomierza w tym wątku już chyba napisano wszystko. Łącznie z rysunkami, cenami i pobocznymi konsekwencjami złego złożenia tylnego koła. Sytuacja z zeszłego roku, zaprzyjaźniony Vulcan z nie działającym licznikiem. Oczywiście maszyna była u mechanika z tym tematem. Coś trochę „kumał” jak to teoretycznie ma działać, bo pod zębatkę napędzającą ślimak podłożony był oring aby zazębiało się z kołem ! Nawet profilaktycznie założony był nowy ślimak. Zabrakło konsekwencji w analizie dlaczego to nadal nie działa jak trzeba. Na szczęście nic nie zostało zmielone. Zespół ślimaka wymyty i z nowym smarem. Za to cytowana wyżej w postach „blaszka” wyglądała jak na załączonych obrazkach. Łożysko oczywiście uszkodzone. Jak wymiana łożyska, to poszły wszystkie nowe i nowe uszczelniacze. Robi się niepotrzebny koszt. Koło dostało luzu, a to już jest bardzo niebezpiecznie. Na szczęście udało się przywrócić jej poprawny kształt. Zdjęcie nie oddaje jej finalnej formy przed montażem Celowo zrobiona jest bardzo miękkiej blachy. Dlatego przy demontażu i montażu koła warto zwrócić szczególną uwagę czy bęben hamulcowy przylega do piasty koła z jednakową minimalną szczeliną. Dokręcając stopniowo oś koła, obracać nim. Przy złym złożeniu i lekkim dokręceniu będzie słychać terkotanie.
...mam na motocyklu gniazdo do zapalniczki, czy ktoś zatem wie gdzie można kupić motocyklową popielniczkę ?..