Wentylator chłodnicy kawasaki vulkan

Awatar użytkownika
PiotrKlimecki
Motocykl:

Wentylator chłodnicy kawasaki vulkan

Post autor: PiotrKlimecki » pn wrz 30, 2024

Witam serdecznie i dziękuję za przyjęcie do grupy podejżewam że temat się przewijał .kawasaki vulkan 1500 Classic z 2000 roku . Problem z podczas jazdy cały czas chodzi wentylator chłodnicy po zgaszeniu i wyjęciu kluczyka chodzi pewien czas i się wyłączy w czasie jazdy cały czas chodzi lecz załącza się po rozgrzaniu . pozdrawiam

Dominik.C
Miejscowość: Rawicz
Motocykl: VN 1500 Classic

Re: Wentylator chłodnicy kawasaki vulkan

Post autor: Dominik.C » pn maja 04, 2026

Cześć. Udało się rozwiązać problem? Zmagam się z podobną sprawą. Wiatrak jak już zaskoczy to w zasadzie chodzi cały czas. Na szczęście silnik się nie przegrzewa, ale jednak trochę mnie to niepokoi.

Piotr€k
Miejscowość: Pszczyna
Motocykl: Kawasaki VN 750

Post autor: Piotr€k » pn maja 04, 2026

Cześć.
Wprawdzie jeżdżę, kawasaki VN 750, ale układ chłodzenia działa podobnie. Też jak jadę w słoneczny dzień zbyt wolno, to po wyłączeniu silnika zdarza się, że wentylator jeszcze długo schładza moto. Ale jeśli przy prędkości pow. 50km/h wentylator pracuje cały czas, to trzeba diagnozować usterkę. Zacząłbym jednak od sprawdzenia czystości chłodnicy, jeśli nie jest zachlapana błotem, ani pozatykana owadami, to jest kilka opcji. (Zakładam, że poziom płynu jest OK).
Moja rada: Sprawdź, czy chłodnica jest równomiernie gorąca na całej powierzchni. Jeśli góra jest gorąca, a dół letni, to masz problem z przepływem (pompa, termostat lub zator). Czasem awarii może ulec czujnik temperatury i to też będzie powodem awarii układu.
Nie wiem, czy moje uwagi są słuszne i czy pomogą.
Powodzenia. LwG.
Szczęśliwy posiadacz VN 750 (1986). Kufer zakładam tylko wtedy, gdy muszę przewieźć zapas cierpliwości żony. Zazwyczaj jednak zostaje w garażu, bo VN i tak ledwo dźwiga moją dumę z posiadania klasyka! LwG! ✌️

Dominik.C
Miejscowość: Rawicz
Motocykl: VN 1500 Classic

Post autor: Dominik.C » pn maja 04, 2026

Chłodnica jest czysta - wymyta z zewnątrz, w środku zapuszczona płukanka - nic niepokojącego nie wypłynęło ze środka, na włączniki wentylatora był tylko delikatny nalot, który zszedł po dotarciu palcem. Chłodnica jest dość równomiernie nagrzana. Węże są miękkie, nie wyrzuca płynu.

Piotr€k

Jest jeszcze taka opcja, że czujnik uległ awarii. Gdy wentylator chodzi na wyłączonym zapłonie, odłącz wtyczkę od czujnika na chłodnicy. Jeśli wentylator natychmiast zgaśnie, oznacza to, że czujnik jest do wymiany.
Ostatnio zmieniony pn maja 04, 2026 przez Piotr€k, łącznie zmieniany 1 raz.
Szczęśliwy posiadacz VN 750 (1986). Kufer zakładam tylko wtedy, gdy muszę przewieźć zapas cierpliwości żony. Zazwyczaj jednak zostaje w garażu, bo VN i tak ledwo dźwiga moją dumę z posiadania klasyka! LwG! ✌️

Piotr€k

W Vulcanie 1500 poziom płynu sprawdza się pod korkiem wlewowym (często pod zbiornikiem paliwa lub obudową licznika), a nie tylko w zbiorniczku wyrównawczym. Upewnij się, że chłodnica jest pełna pod sam korek.
Sprawdź, czy po rozgrzaniu silnika dolny i górny wąż chłodnicy są tak samo gorące. Jeśli jeden jest znacznie chłodniejszy, termostat może wymagać wymiany.
Jeśli styki przekaźnika się "skleiły", wentylator będzie dostawał prąd niezależnie od sygnału z czujnika.
Wyjęcie przekaźnika powinno natychmiast zatrzymać wentylator. Przekaźnik znajduje się zazwyczaj w skrzynce połączeniowej (junction box) lub w jej pobliżu.
Na razie więcej pomysłów nie mam.
LwG.

ODPOWIEDZ