Ustawienie tylnego koła
-
Dziadek60
- Miejscowość: Skarżysko Kamienna
- Motocykl: Kawasaki en 500
Ustawienie tylnego koła
Witam serdecznie. Zauważyłem że moje EN 500 jakoś dziwnie się prowadzi . Po oględzinach i pomiarze wychodzi na to że tylne koło jest przesunięte o 15mm względem przedniego. Moto na bank nie heblowało asfaltu. Podejrzewam że dystanse na tylnej ośce zostały zamienione. Nie wiem czy może to być przyczyną. Bardzo proszę o pomoc. Dodam że terkocze też pas napędowy mimo że raczej jest prawidłowo naciągnięty. Moto mam od jesieni więc teraz wychodzą problemy. Pozdrawiam
Re: Ustawienie tylnego koła
EN500 ma napęd paskiem i skoro jeździ to nie ma opcji aby ktoś zamienił dystanse o półtora centymetra gdyż inaczej pasek schodził by z kół pasowych. Nie masz pewności czy koło jest prawidłowo ustawione to użyj miernika do sprawdzania ustawienia łańcucha a jak nie masz takiego miernika podjedź do dowolnego serwisu motocyklowego to ci sprawdzą. Ważne jest aby tylne koło pasowe było w jednej osi z kołem pasowym silnika i do niego pasuje się koło jezdne. Dystanse tylnej osi różnią się średnicą (lewy większa średnica a prawy mniejsza) ale ich długość jest zbliżona (kwestia kilku milimetrów a nie półtora centymetra). Sprawdź ustawienie koła pasowego tylnego względem koła pasowego silnika oraz czy obie strony osi w uszach naciągu są naciągnięte na tę samą długość oraz czy opona po obu stronach ma taką samą odległość od wahacza. Może też być że elementy gumowe między kołem pasowym a kołem motocykla zostały źle włożone.