Gaznik podlaczenie pytanie

Jarek22333
Motocykl: En500

Gaznik podlaczenie pytanie

Post autor: Jarek22333 » pt mar 27, 2026

Witam jak w temacie. Poprzedni wlasciciel pozostawił ten kruciec wolny. Tz nigdzie nie podlaczony. Czy nie powinien on byc podlaczony np. Do airboxu?

https://ibb.co/R4HkJypM

Chodzi mi o ten czarny krociec bez wężyka. Z gory dzieki za odzew

MW-750
Motocykl: VN 800 Drifter

Re: Gaznik podlaczenie pytanie

Post autor: MW-750 » pt mar 27, 2026

Już nie mam tego modelu więc nie sprawdzę, ale może odpowiedź znajdziesz na stronach od 114 do 122 https://www.scribd.com/document/6546054 ... 4#page=190

Zomowiec
Motocykl:

Post autor: Zomowiec » wt kwie 28, 2026

To jest odpływ nadmiaru. Wężyk idzie na dół, aż do ziemi

Piotr€k
Miejscowość: Pszczyna
Motocykl: Kawasaki VN 750

Post autor: Piotr€k » czw kwie 30, 2026

Dzień dobry.
Wprawdzie jestem tu nowy, ale dorzucę swoją uwagę.
U mnie w VN750, odpowietrzenie gaźników spięte jest trójnikiem i fabrycznie było wpuszczone do prawej puszki filtra powietrza. Wężyki te nie powinny być zatkane. Odpowietrzenie prowadzi do puszki filtra, aby gaźniki miały dostęp do "spokojnego" powietrza (bez zawirowań), co ma zapewniać prawidłowe działanie.
Na początku też sądziłem, że tędy ucieka nadmiar paliwa, ale taki stan nie powinien mieć miejsca...
LWG
Szczęśliwy posiadacz VN 750 (1986). Kufer zakładam tylko wtedy, gdy muszę przewieźć zapas cierpliwości żony. Zazwyczaj jednak zostaje w garażu, bo VN i tak ledwo dźwiga moją dumę z posiadania klasyka! LwG! ✌️

Piotr€k
Miejscowość: Pszczyna
Motocykl: Kawasaki VN 750

Post autor: Piotr€k » czw kwie 30, 2026

Jeszcze jedna uwaga.
Dobrze jest przyciąć wężyk, który wchodzi do puszki, pod lekkim skosem - skoro służy do wyrównywania ciśnienia w komorach gaźnika, to jeśli przyklei się do obudowy, nie spełni swojego zadania..
Ale to taki może niepotrzebny tutaj szczegół.
LWG
Szczęśliwy posiadacz VN 750 (1986). Kufer zakładam tylko wtedy, gdy muszę przewieźć zapas cierpliwości żony. Zazwyczaj jednak zostaje w garażu, bo VN i tak ledwo dźwiga moją dumę z posiadania klasyka! LwG! ✌️

ODPOWIEDZ