Podwozie GLk (boczne koła)

Awatar użytkownika
JacekSadowski
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Kawasaki VN1700 Voyager

Podwozie GLk (boczne koła)

Post autor: JacekSadowski » śr kwie 08, 2026

Witam. Czy ktoś z Was miał może do czynienia z rozwiązaniem polegającym na montażu dodatkowych bocznych kół w ciężkich motocyklach typu cruiser/turystyk? Jestem po poważnym urazie prawej nogi, która została połatana blachami i poskręcana śrubami w kilku miejscach. Jeżdżę ciężkim VN1700 Voyager z 2018 roku i obawiam się że masa ta (406 kg) może być zabójcza dla mojej nogi. Znalazłem interesujące rozwiązanie koreańskiej firmy GLK. Co. Ltd. Ponoć jest to najlepsze rozwiązanie tego typu na rynku. Niestety cena jest wysoka bo aż ok. 14 tys. zł. plus koszty transportu oraz cło, ale czego się nie robi aby jeździć na Moto?! Link poniżej:

https://youtube.com/@marinosserafim5599 ... yhNIXedAU9

Będę wdzięczny za Wasze wszelkie uwagi i sugestie.
Pozdrawiam
Jacek

Awatar użytkownika
JacekSadowski
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Kawasaki VN1700 Voyager

Re: Podwozie GLk (boczne koła)

Post autor: JacekSadowski » czw kwie 09, 2026

Podaje dodatkowo link na stronę producenta:
https://en.glkwheel.com/

Whiteroman
Miejscowość: Poznań
Motocykl: VN2000

Re: Podwozie GLk (boczne koła)

Post autor: Whiteroman » czw kwie 09, 2026

Coś marnie widzę Twoją nogę gdy niespodziewanie dojdzie do przechyłu a te kółka potrzebują jednak chwili na rozłożenie się, no i, widać, tylko nadają się na twarde i równe podłoże . Najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje mi się jednak solidny trójkołowiec, z wstecznym biegiem i mechanizmem różnicowym między kołami. Są takie na rynku, niestety dość drogie. Też się rozglądam za czymś stabilniejszym bo, niestety, pesel zaczyna się na 56 :)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ