Przeróbka przedniego błotnika

Awatar użytkownika
Krzychu666
Motocykl: kawasaki vn 2000

Przeróbka przedniego błotnika

Post autor: Krzychu666 » sob sty 03, 2026

Witam Szanowne grono i przy okazji posta - wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Postanowiłem przerobić przedni błotnik - skrócić go. Będę to robił pierwszy raz, więc zapytam czy może ktoś robił już coś takiego i zechce podzielić się doświadczeniem. Bo fajnie jest pociąć ale spier.... łatwo :) . Mam fabryczny błotnik a chciałbym zrobić z niego coś takiego jak na zdjęciu załączonym.

https://pl.pinterest.com/pin/1020487596828476790/

Z góry dzięki za wszystkie rady.

p.s. jeśli temat rozpocząłem w złym miejscu - przepraszam i poproszę o przeniesienie go we właściwe.

Pozdrawiam.

Whiteroman
Miejscowość: Poznań
Motocykl: VN2000

Re: Przeróbka przedniego błotnika

Post autor: Whiteroman » ndz sty 04, 2026

Rolls-Royca chcesz przerabiać? Rozważ to jeszcze raz. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
artix
Miejscowość: Inowrocław
Motocykl: VN2k, HD FLHTK
VROC: 38561

Post autor: artix » ndz sty 04, 2026

Cześć. Osobiście byłoby mi trochę szkoda demolować błotnik od dwójki, ale jak się zdecydowałeś to zrobić, to działaj. Za młodu cięliśmy wszystko co wpadło człowiekowi w łapy, polskie, ruskie czy japońskie, miało przypominać cruisero-choppera i tak było, samo się nie zrobiło :). Oklejasz boki taśmą malarską, malujesz kształt docelowego błotnika, tniesz szlifierką kątowa z tarczą do ciecia metalu gr.1mm, najlepiej z 2 mm od właściwego obrysu, potem szlifowanie brzegów tarcza listkową powiedzmy gr.80 i prawie masz nowy błotnik. Fabryczne błotniki mają brzegi podwinięte do środka, Ty po cięciu będziesz miał krawędzie o grubości blachy, nie za dobrze to wygląda. Sam nie wyprofilujesz krawędzi, można od wewnątrz dospawać tigiem pogrubienie z pręta fi 3-4 mm lub wąski płaskownik, po spawaniu doszlifować, wtedy wizualnie jest fajnie. Ja bym kupił jakiś błotnik do japońca, dorobił nowe uchwyty i na tym działał, wyjdzie nie drogo, a w razie zmiany koncepcji możesz wrócić do oryginału.

Awatar użytkownika
Krzychu666
Motocykl: kawasaki vn 2000

Post autor: Krzychu666 » czw sty 08, 2026

Dzięki za odpowiedź. W międzyczasie doszedłem do takiego samego wniosku, że szkoda go demolować. Popytałem tu i tam i doszukałem się jakiś gotowców, podobno nawet od HD Fat Boya, po niewielkich przeróbkach, pasują. Także idę w tym kierunku.
Pozdrowienia.

ODPOWIEDZ