Nie działa światło pozycyjne przednie

bbonk
Posty: 16
Rejestracja: sob wrz 12, 2020
Miejscowość: Łódź
Motocykl: Kawasaki Vulcan 1600 Classic

Nie działa światło pozycyjne przednie

Post autor: bbonk » pt wrz 18, 2020

Panowie potrzebuję pomocy.
Wymieniłem żarówkę tylną podświetlania tablicy. Od tej pory nie działa mi światło pozycyjne przednie. Po odpaleniu świeci. Tył działa. Bezpieczniki z prawego boku sprawdzone. Brak mi pomysłów. Może ktoś coś wie?

Awatar użytkownika
Tex66
Posty: 367
Rejestracja: pt paź 07, 2016
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa
VROC: 0

Re: Nie działa światło pozycyjne przednie

Post autor: Tex66 » pt wrz 18, 2020

Serwisówkę/manuala ma?
Jak nie ma to niech się zaopatrzy, jest wielce pomocny!
Najlepiej komplet – 3 manualki ( VN 1600 Mean Streak, VN 1600 Nomad i Classic Tourer oraz VN1600 Classic). Każda coś wnosi.
Nie bać się serwisówek i czytać, czytać.
W manualu VN 1600 Nomad, Classic Tourer w okresowych procedurach konserwacyjnych dotyczących układu elektrycznego na stronie 55 jest napisane co i jak odnośnie sprawdzenia świateł pozycyjnych bez odpalania motocykla oraz co może być uszkodzone jeżeli nie zapalają się.
Powodzenia
Tex66

bbonk
Posty: 16
Rejestracja: sob wrz 12, 2020
Miejscowość: Łódź
Motocykl: Kawasaki Vulcan 1600 Classic

Re: Nie działa światło pozycyjne przednie

Post autor: bbonk » pt wrz 18, 2020

Dzięki poczytam

bbonk
Posty: 16
Rejestracja: sob wrz 12, 2020
Miejscowość: Łódź
Motocykl: Kawasaki Vulcan 1600 Classic

Re: Nie działa światło pozycyjne przednie

Post autor: bbonk » pt wrz 18, 2020

Problem rozwiązany. Wygląda na to że tak ma być . Zostawiając stacyjkę w pozycji P świeci się tylko tył i podświetlenie tablicy rejestracyjnej.

Awatar użytkownika
Tex66
Posty: 367
Rejestracja: pt paź 07, 2016
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa
VROC: 0

Re: Nie działa światło pozycyjne przednie

Post autor: Tex66 » sob wrz 19, 2020

W samochodzie jak zapalisz światła pozycyjne bez zapalania silnika to też mają świecić się tylko światła pozycyjne z tyłu i podświetlanie tablicy rejestracyjnej?
Tu jest napisane jakie światła winien mieć motocykl i które …… i jak powinny działać:
DZIENNIK USTAW
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Warszawa, dnia 15 grudnia 2016 r.
Poz. 2022

OBWIESZCZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY I BUDOWNICTWA
z dnia 27 października 2016 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie
warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

Przed wymianą żarówki jednak światło pozycyjne przednie działało – to wtedy było źle?
Wymieniasz żarówkę podświetlającą tablicę rejestracyjną, przestaje działać światło pozycyjne z przodu (silnik nieodpalony – pozycja „park position – P”) i problem rozwiązany, tu cytat: „wygląda na to że tak ma być”.
Otóż nie tak ma być i tak nie wyglądać.
Tex66

bbonk
Posty: 16
Rejestracja: sob wrz 12, 2020
Miejscowość: Łódź
Motocykl: Kawasaki Vulcan 1600 Classic

Re: Nie działa światło pozycyjne przednie

Post autor: bbonk » sob wrz 19, 2020

Ja nie jestem pewien czy przednia lampa zapalała się po przekręceniu kluczyka. Według instrukcji nie zapala się po przekręceniu kluczyka, i nie zapala się po przekręceniu kluczyka w 2 pozycję P. Wyraźnie napisane jest , że świeci tylko pozycja tył i podświetlenie tablicy rejestracyjnej. Po uruchomieniu silnika automatycznie załącza się światło mijania z przodu. Co do wymogów ustawowych, motocykl nie musi być wyposażony w przednie pozycję. Musi być pozycja tył i podświetlenie tablicy.

Awatar użytkownika
Tex66
Posty: 367
Rejestracja: pt paź 07, 2016
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa
VROC: 0

Re: Nie działa światło pozycyjne przednie

Post autor: Tex66 » ndz wrz 20, 2020

Zgodnie z obowiązującym prawem, motocykl nie musi być wyposażony w przednie światła postojowe jeżeli jego szerokość jest mniejsza niż 1,6 m.
Więc sprawa obowiązku posiadania przednich świateł postojowych w przypadku VN 1600 odpada.
Jeszcze jedno, światła postojowe (silnik wyłączony – cały prąd z akumulatora) a światła pozycyjne (silnik włączony – masz być widoczny dla innych uczestników ruchu) to dwie różne bajki chociaż często używane zamiennie.

Zakładając ten post i opisując pewne czynności myliłeś pewne pojęcia co skutkowało nieścisłościami kiedy i jakie światło powinno się zapalić.
- „Wymieniłem żarówkę tylną podświetlania tablicy. Od tej pory nie działa mi światło pozycyjne przednie”. Tu użyłeś stwierdzenia „światło pozycyjne” – więc silnik winien pracować. Gdybyś napisał światło postojowe – odpowiedź była by krótka – tak ma być.
Ja nie jestem pewien czy przednia lampa zapalała się po przekręceniu kluczyka”.
Kiedy silnik jest wyłączony i przekręcasz stacyjkę na P – powinno zaświecić się tylko tylne światło postojowe i podświetlenie tablicy rejestracyjne. Przednia lampa nie zapala się w takiej sytuacji i nie pełni roli światła postojowego ani pozycyjnego. Co innego jak odpalisz silnik, wtedy zapala się przednia lampa.
Masz wszystko OK ale więcej precyzji w opisie przy zakładaniu postu. :)
Tex66

bbonk
Posty: 16
Rejestracja: sob wrz 12, 2020
Miejscowość: Łódź
Motocykl: Kawasaki Vulcan 1600 Classic

Re: Nie działa światło pozycyjne przednie

Post autor: bbonk » ndz wrz 20, 2020

Masz rację , mój błąd . Opisałem to wszystko nieco chaotyczne.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Jest 1 użytkownik online :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość

Najwięcej użytkowników (175) było online sob sty 30, 2016

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Dzisiaj urodziny obchodzą