Wymiana płynu pompki sprzęgła
Wymiana płynu pompki sprzęgła
Witam, jak w temacie, został tylko do wymiany płyn pompki sprzęgła. Ktoś podpowie co i jak, od czego zacząć ?

Dobrze było,litra w trzech, dwóch nie piło 

- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
- VROC: 0
Re: Wymiana płynu pompki sprzęgła
cenzura.

Ostatnio zmieniony śr lut 12, 2020 przez Wielebny Bolo, łącznie zmieniany 1 raz.

Motor ma cię wszędzie zawieźć  a nie zawieść wszędzie.
						- Wielebny Bolo
coś się pokiśkało.

Ostatnio zmieniony śr lut 12, 2020 przez Wielebny Bolo, łącznie zmieniany 1 raz.

- Wielebny Bolo
Wielebny Bolo pisze: ↑śr lut 12, 2020Wielebny Bolo pisze: ↑śr lut 12, 2020Nałożyć na odpowietrznik pompki igielitowy wężyk (aby wyciekający płyn nie osmarkał silnika). Odkręcić odpowietrznik. ZACZNIE WYCIEKAĆ PŁYN Z UKŁADU. Możesz przyspieszyć wyciek płynu klamką.
Zalać płyn do zbiorniczka. Zapalić fajkę albo osuszyć piwo ( w tym czasie płyn grawitacyjnie spłynie do pompki). Teraz odpowietrzanie jaka w hamulcu. Szybko, szybko nacisnąć klamkę kilka razy aż "stwardnieje". Przytrzymać. Poluzować odpowietrznik ( wężyk włożony do butelki ze starym płynem). Powinny wylecieć bąbelki powietrza. Dokręcić odpowietrznik. Powtórzyć operację kilka razy aż klamka będzie twarda i nie pokażą się bąbelki.
Powinno zadziałać. Nie wiem jak ułożony jest wężyk w 1500 ale np. i Intruderze 1400 tak jest zamotany że bez poniższej procedury nie odpowietrzysz!!!
Jeżeli dalej klamka jest miękka i twardnieje to wyciągnij płyn ze zbiornika ( tak aby zostało trochę na dnie).
Do strzykawki nabierz płynu, i przez wężyk igielitowy po poluzowaniu odpowietrznika pompy, wtłaczaj płyn od dołu przez pompę. Obserwuj jak przybywa płynu w zbiorniczku. Tam też na początku powinny pokazać się bąbelki. Jak już będzie wypływał sam płyn dokręć odpowietrznik. Uzupełnij płyn w zbiorniczku i dokończ następne piwo.
Dzięki, wszystko jasne tylko gdzie jest odpowietrznik układu sprzęgła? Pod deklem co alternator? Nigdy nie rozbierałem jeszcze japonca Junaka znam na pamięć. Pozdro
 Junaka znam na pamięć. Pozdro

pod deklem lewa strona tył

Motocykle są jak wódka..prawdziwa jazda zaczyna się od litra..
Dzięki za pomoc , płyn wymieniony, 15 minut pracy.

Czołem, żeby zaśmiecać forum mam jeszcze jedno pytanie. Czy oba odpowietrzniki głowic powinny być podpięte pod gumowy waż bo u mnie tylko jeden podłączony.

- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k, HD FLHTK
- VROC: 38561
Nie mam teraz swojego moto pod ręką żeby sprawdzić, ale logika nakazuje identyczne odpowietrzanie dwóch głowic, czyli nadmiar ciśnienia nie powinien wylatywać w kosmos. Poszukaj na schemacie, może ułatwi diagnozę. https://www.kawasakisklep.pl/pl/air-cle ... 726-p.html

Problem rozwiązany, ktoś celowo zdjął wężyk z odpowietrznika . Założony obecnie na swoje miejsce i niestety silnik przestał strzelać z wydechu przy schodzeniu z obrotów. 

- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k, HD FLHTK
- VROC: 38561
Elegancko, wszystko na swoim miejscu. Muszę zapobiegawczo sprawdzić moje moto, bo po szybszym puszczeniu gazu, potrafi nieźle pierdyknąć w wydechy  

- 
				Whiteroman
- Miejscowość: Poznań
- Motocykl: VN2000
Strzelanie w wydech może i jest przyjemne dla niektórych ale generalnie jest to objaw złej regulacji gaźnika w zakresie wolnych obrotów - mieszanka jest za bogata tzn. jest w niej za dużo paliwa (benzyny) a za mało powietrza. W takiej sytuacji mieszanka nie spala się w cylindrze ale uchodzi do układu wydechowego i tak dopiero dokonuje się proces jej dopalenia wywołując ten ekscytujący efekt wystrzału. W gaźniku mamy zasadniczo z współdziałaniem trzech układów tworzenia mieszanki powietrzno-paliwowej - układ wolnych obrotów, układ obrotów średnich i układ obrotów maksymalnych. Za wolne obroty odpowiada (jeśli chodzi o benzynę) tzw dysza wolnych obrotów oraz komora mieszająca w której dochodzi do zmieszania benzyny i powietrza a ilość tego powietrza reguluje się tzw. śrubą wolnych obrotów - wykręcając ją zwiększamy ilość powietrza w mieszance a wkręcając- zmniejszamy. Jadąc z jakimiś obrotami silnika gdy zbliżamy się np. do skrzyżowania "puszczamy gaz" - przepustnica gaźnika się zamyka i zaczyna działać układ wolnych obrotów a więc robi się to, o czym pisałem na początku. Generalnie mieszanka paliwowo-powietrzna spala się prawidłowo gdy objętościowy stosunek powietrza do benzyny(benzyny po odparowaniu) wynosi 16:1
(mogę się trochę mylić) a mieszanka się nie spala jeśli ten stosunek jest mniejszy niż 13:1 lub przekracza 20:1
Że też mi się chciało, tak w niedzielę od rana