Test czerwonych kontrolek

Awatar użytkownika
robkas
Posty: 56
Rejestracja: pn sie 07, 2017
Miejscowość: Staszów
Motocykl: Kawasaki VN900 LT
VROC: 0

Test czerwonych kontrolek

Post autor: robkas » pn paź 01, 2018

Pytanie do użytkowników VN900 . Czy po włączeniu zapłonu zapala się Wam przez chwilę kontrolka temperatury płynu chłodniczego? U mnie po włączeniu stacyjki zapalają się na chwilę tylko dwie kontrolki FI i ciśnienie oleju, które gasną po uruchomieniu silnika, a kontrolka od temperatury płynu się wcale nie zapala. Kilka razy w upalne dni włączył mi się wentylator czyli czujnik temperatury działa. Być może mam spaloną żarówkę od tej kontrolki płynu, albo ona się nie testuje po samym zapłonie , a zapala dopiero przy przy zagotowaniu płynu?

Awatar użytkownika
ciecio
Posty: 333
Rejestracja: ndz lut 17, 2013
Miejscowość: Gdańsk
Motocykl: Kawasaki Vulcan 900 Classic
VROC: 36107

Post autor: ciecio » pn paź 01, 2018

W serwisówce w sekcji "Lights and Switches Operation Inspection" masz opisane co powinno się zaświecić po włączeniu zapłonu.
Kontrolka od temperatury wody jest na liście.
To dziwne, bo u mnie się też nie zapala.
W razie czego w sekcji "Meter Unit Inspection" jest opisane jak sprawdzić czy kontrolka żyje
"Wojną zachwycają się tylko ci, którzy nigdy jej nie poznali" Erazm z Rotterdamu

Awatar użytkownika
robkas
Posty: 56
Rejestracja: pn sie 07, 2017
Miejscowość: Staszów
Motocykl: Kawasaki VN900 LT
VROC: 0

Post autor: robkas » śr paź 03, 2018

Dzięki, poczytam i sprawdzę.

Awatar użytkownika
Przemeku
Posty: 169
Rejestracja: sob paź 21, 2017
Miejscowość: pęgów
Motocykl: dwója
VROC: 0

Post autor: Przemeku » śr paź 03, 2018

U mnie także się nie zapala. Po włączeniu zapłonu tylko olej i F1.
VN900>VN2000

Awatar użytkownika
robkas
Posty: 56
Rejestracja: pn sie 07, 2017
Miejscowość: Staszów
Motocykl: Kawasaki VN900 LT
VROC: 0

Post autor: robkas » czw paź 04, 2018

Czyli wystarczy złączyć dwa piny w złączu elektrycznym licznika włączyć zapłon i kontrolka powinna zaświecić. W każdym razie uspokoiliście mnie trochę, bo myślałem że tylko u mnie nie świeci po zapłonie. Widocznie kontrolka przegrzania zapala się dopiero gdy czujnik poda masę czyli powyżej 130 stopni wtedy płyn się już gotuje. Wentylator włącza się wcześniej, przy ponad 90 stopniach i tak ma być. czyli wentylator schładza , a płynu jeszcze nie wyrzuca. Szkoda tylko że korek chłodnicy jest w beznadziejnym miejscu, bo bez zdjęcia zbiornika nie ma jak sprawdzić czy w chłodnicy jest pełno.

Awatar użytkownika
ciecio
Posty: 333
Rejestracja: ndz lut 17, 2013
Miejscowość: Gdańsk
Motocykl: Kawasaki Vulcan 900 Classic
VROC: 36107

Post autor: ciecio » czw paź 04, 2018

robkas pisze:Czyli wystarczy złączyć dwa piny w złączu elektrycznym licznika
Nie.
Trzeba podać na dwa konkretne piny 12V i wtedy kontrolka się zaświecić.
"Wojną zachwycają się tylko ci, którzy nigdy jej nie poznali" Erazm z Rotterdamu

czarny
Posty: 261
Rejestracja: pt wrz 28, 2012
Miejscowość: STARGARD
Motocykl: HD V-ROD MUSCLE
VROC: 0

Post autor: czarny » pn paź 15, 2018

u mnie po włączeniu zapłonu zapalaja się kontrolka FI oraz oleju. kontrolka temperatury sie nie zapala. nieraz włącza sie wentylator. kontrolka płynu nigdy sie nie zapaliła. może nie działa

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Jest 2 użytkowników online :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 2 gości

Najwięcej użytkowników (175) było online sob sty 30, 2016

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Dzisiaj urodziny obchodzą