Rozrusznik– VN 800

pawelll
Motocykl: Kawasaki VN 800 Classic

Rozrusznik– VN 800

Post autor: pawelll » pt sty 23, 2026

Cześć, mój rozrusznik wydaje złowieszcze wycie za każdym razem, gdy go używam.

Dzieje się tak już od dłuższego czasu i nie przeszkadza to w samym odpalaniu, ale brzmi to trochę obciachowo przed przechodniami.

Dźwięk jest szczególnie głośny na zimnym silniku... na ciepłym jest bardziej dyskretny albo w ogóle znika. Co to może być??

Z góry dziękuję za pomoc!
VN 800
Motocykle i części zamienne hurtowo tutaj

Jurek
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN 800 classic
VROC: 0

Re: Rozrusznik– VN 800

Post autor: Jurek » pn sty 26, 2026

Trudno ocenić nie słysząc tego dźwięku. Może tryby wytarte, może bendiks, może automat, może wirnik ociera o stojan, może szczotki. Najlepiej go wymontować i ocenić na stole po podłączeniu zasilania.

Piotr€k
Miejscowość: Pszczyna
Motocykl: Kawasaki VN 750

Re: Rozrusznik– VN 800

Post autor: Piotr€k » czw kwie 30, 2026

W temacie pisków: u mnie pomogła pełna regeneracja. Do swojego VN 750 kupiłem zestaw naprawczy (szczotki, dociski, uszczelniacze, tulejkę) i osobno łożysko, bo to z zestawu nie pasowało. Wydaje mi się, że to właśnie sucha tulejka najczęściej odpowiada za te dźwięki. Po wymianie i nasmarowaniu rozrusznik pali na dotyk i pracuje cicho. Mam już drugi zestaw na zapas, bo lubię mieć takie graty na podmiankę.

LWG
Szczęśliwy posiadacz VN 750 (1986). Kufer zakładam tylko wtedy, gdy muszę przewieźć zapas cierpliwości żony. Zazwyczaj jednak zostaje w garażu, bo VN i tak ledwo dźwiga moją dumę z posiadania klasyka! LwG! ✌️

ODPOWIEDZ