VN 750 - modyfikacja klamek

Awatar użytkownika
Roni
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Kawasaki Vulcan 750

VN 750 - modyfikacja klamek

Post autor: Roni » czw lut 26, 2026

Witajcie , czy może ktoś z was wymieniał klamki hamulca i sprzęgła na jakieś regulowane ? jeśli tak to na jakie ?
Ewentualnie czy do tego modelu można adoptować klamkę hamulca kompletną z pompą hamulcową oraz kompletną klamkę sprzęgła z mocowaniem na kierownicy .

PS. ewentualna modyfikacja spowodowałaby że moje nie za długie paluszki małe by łatwiej operować klamkami :D
Witam wszystkich mam na imię Robert
moje jednoślady:
Suzuki Burgman,Kymco Downtown,Piaggio,Honda SilwerWings
Yamaha FZ6 Fazer S1 i S2,Suzuki GSR 600,Yamaha FZ8,Suzuki DL 650,Suzuki DL 1000 i obecne Yamaha MT-09 Tracer ,Kawasaki NV 750

Piotr€k
Miejscowość: Pszczyna
Motocykl: Kawasaki VN 750

Re: VN 750 - modyfikacja klamek

Post autor: Piotr€k » wt kwie 28, 2026

Nie wiem, czy pomogę, ale znalazłem coś takiego: https://allegro.pl/produkt/klamki-krotk ... 8478234571

Skoro klamki są dedykowane, a aukcję wystawia producent, da się chyba dorobić do kawy 750.
Uwaga na specyfikę klamki sprzęgła - linka!!! Wymiana prawej powinna pójść łatwo, pamiętałbym jedynie o odpowiednim smarowaniu, i o sprawdzeniu wszystkich śrubek po jazdach testowych. Lewa wymaga powolnego pasowania - najlepiej na wyłączonym silniku i wbitym biegu wysprzęgliłbym po montażu, żeby sprawdzić działanie. Może trzeba będzie kilka razy powtarzać, żeby chodziło jak trzeba. Jeśli moto z wbitym biegiem pójdzie gładko po asfalcie - powinno działać. W sumie ciekawy patent gość wymyślił z tą regulacją.... Ja nie dokonywałem wymiany i jestem tu nowy, Przeglądając forum trafiłem na temat i ciekaw byłem, czy da się coś wymyślić. Więc jeśli się sprawdzi, to spoko.

Pozdrawiam.
Szczęśliwy posiadacz VN 750 (1986). Kufer zakładam tylko wtedy, gdy muszę przewieźć zapas cierpliwości żony. Zazwyczaj jednak zostaje w garażu, bo VN i tak ledwo dźwiga moją dumę z posiadania klasyka! LwG! ✌️

ODPOWIEDZ