Strona 1 z 2
Najpopularniejsze piwa w Polsce
: ndz maja 19, 2013
autor: Długi Lech
: ndz maja 19, 2013
autor: Mayones
Gratuluje

pobił Was tylko Robson

: ndz maja 19, 2013
autor: Kristofer
a gdzie EB sie pytam

? nasz browar a tera tylko poza granicom naszego kraju można kupić

w
: ndz maja 19, 2013
autor: Painkiller
Ja ostatnio nie piję piwa ale gdybym miał wybrać to nie było by to piwko z dużego koncernu a jednak z jakiegoś regionalnego browaru
: ndz maja 19, 2013
autor: Mayones
EB daaaaawno nie widziałem

: pn maja 20, 2013
autor: Robrob
Eee tam te wyniki to jakieś takie lewe

: pn maja 20, 2013
autor: Yuzek
i 10,5 też już chyba nie ma

Re: Najpopularniejsze piwa w Polsce
: pn maja 20, 2013
autor: Kasper
Białostocki............ to już historia. Nie wiem czy to teraz Hubas u siebie produkuje
Jak miałem kilka lub kilkanaście lat piło się:
http://www.piwneetykiety.blogspot.com/s ... C5%82ystok
ech się piło

: pn maja 20, 2013
autor: Piotr_Classic
Jozek pisze:i 10,5 też już chyba nie ma

Masz rację 10,5 to było coś...... i nie chodzi mi tylko o napisy na kapslach bo teraz takie to Tymbark serwuje ale Browary Wielkopolskie to kiedyś było COŚ. W tamtych czasach potwornie się strułem Królewskim i miałem uraz a 10,5 to 100% butla w butlę super smak.
Teraz sytuacja się trochę zmieniła..... nie mniej wspomnienia zostają....
: pn maja 20, 2013
autor: Długi Lech
Jasne a jakie landryny w metalowych puszkach były kiedys smaczne

!
: pn maja 20, 2013
autor: Robson
Mayones pisze:Gratuluje

pobił Was tylko Robson

Jako, że tu mieszkam, to i dużo znajomych robi w browarze tyskim. Roboty mają od cholery, ale i cięcia są. Dostać sie tam jest ciężko. A podobno steruje wszystkim i tak Poznań, gdzie i podobno leją Tyskie

A Lecha w Tychach, tez podobno.... ale Kto ich tam wie.
Dla mnie ze starych czasów to z Elbrewery, czyli EB najlepiej wchodziło RED EB z kija.... to był smaczek
A nad morzem, 5 lat temu spijałem Bosmana niepasteryzowanego - revelka (u nas go nie ma). Kasztelan jak wchodził to było ok, teraz to siki veroniki - ale jak jest, to tez się wypije

: wt maja 21, 2013
autor: Spart
Od jakiegoś czasu czytam dokładnie składniki z jakich piwo zostało wyprodukowane i okazuje się , że są piwa bez chmielu

: wt maja 21, 2013
autor: broda
Za młodych czasów "uwlokłem" się,
jak mówią na Łotwie, Kaperem-chyba browar Gdańsk.
Czasami na stare lata kupuję, żeby powspomonać,
ale po jednym już mnie wywala
i nici ze wspomnień

: wt maja 21, 2013
autor: Długi Lech
Spart pisze:Od jakiegoś czasu czytam dokładnie składniki z jakich piwo zostało wyprodukowane i okazuje się , że są piwa bez chmielu

Piwa nie robi sie z chmielu. Chmiel jest tylko przyprawą smakową. Dodaje sie jego tylko do 1%. Piwo robi sie z jęczmienia, pszenicy, drożdży i "cóś jeszcze"

: pt maja 24, 2013
autor: Spart
Długi Lech pisze:Piwa nie robi sie z chmielu. Chmiel jest tylko przyprawą smakową. Dodaje sie jego tylko do 1%. Piwo robi sie z jęczmienia, pszenicy, drożdży i "cóś jeszcze"

Taak - całe życie się człowiek uczy

- czyli "zupa" chmielowa to nie jest raczej jęczmienna - trzeba przyjrzeć się dokładniej co się pije

: sob maja 25, 2013
autor: takijedenkuba
Najpopularniejsze wcale nie znaczy najsmaczniejsze...
Lech, Tyskie, żubr, Królewskie, Heineken,Warka, Żwiec i inne korporacyjne napoje, przepraszam za szczerość, dla mnie smakują tak samo. Sory.. szczyny... Po wypiciu więcej niż 2 wieczorem , następnego dnia głowa mnie boli jak bym wypił 10, w ustach trampek.
Unikam korporacyjnych produkcji.. Ostatnio tylko Lubusz w mrożonym grubym kuflu.
: sob maja 25, 2013
autor: Kristofer
Mayones pisze:EB daaaaawno nie widziałem

a ja widziałe w germani stoi na półkach
Spart pisze:czyli "zupa" chmielowa to nie jest raczej jęczmienna -
nie do końca bez chmielu nie bedzie smaku goryczki w piwie

najważniejsza w piwie jest woda i jej ujęcie cała reszta to tylko dodatki

: sob maja 25, 2013
autor: Długi Lech
Kristofer pisze:...
nie do końca bez chmielu nie bedzie smaku goryczki w piwie

najważniejsza w piwie jest woda i jej ujęcie cała reszta to tylko dodatki

Woda jest ważna, ale nie najwazniejsza. Jak pisałem chmiel to przyprawa piwa, idąc w oszczędności browarnicy dają zamiast niego jakieś chemiczne barachło. Poza tym ważne są drożdże, górnej lub dolnej fermentacji, od nich zalezy z jakim piwem mamy do czynienia. Ale to wszystko to pryszcz. Najwazniejsza jest swieżość tego złocistego napoju
Ciekawostką jest że wielokrotnym mistrzem swiata kiperów jest Białostocczanka pracująca w browarze Dojlidy. Rozpoznaje nawet czy poznański Lech był produkowany w Tychach czy w Białymstoku

: pn maja 27, 2013
autor: Wiewiur
Robson pisze:
Jako, że tu mieszkam, to i dużo znajomych robi w browarze tyskim. Roboty mają od cholery, ale i cięcia są. Dostać sie tam jest ciężko. A podobno steruje wszystkim i tak Poznań, gdzie i podobno leją Tyskie

A Lecha w Tychach, tez podobno.... ale Kto ich tam wie.
tak KP składa się z Poznania, Tychów i Białegostoku a to gdzie dane piwa są lane zależy też od tego czy są to kartony, wielopaki (6+2, 10+2 itp) czy singiel/4pak. Na każdej butelce, puszce/kegu KP jest pod data wybity numer serii, 1 cyferka oznacza browar (1 Tychy, 2 Poznań, 3 Białystok), 2cyferka linie produkcyjną, nastepne dwie nr tanku a dwie ostatnie godzine o której lane. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że wszystkie piwa smakowe są lane w Poznaniu.
: sob cze 01, 2013
autor: Shepherd
Najlepsza na świecie jest
Perła Lubelska
20 lat temu już śpiewano o tym piosenki, -
Lubelski Full
P.S Nie ważne co pijemy ważne że przy jednym stole,
