wymiana sprzęgła VN 2000
- Marecki75
- Miejscowość: Konin
- Motocykl: Kawasaki VN 2000 Classic
- VROC: 0
wymiana sprzęgła VN 2000
Trudne ? Czy do zrobienia samodzielnie ?
Jakieś specjalne narzędzia potrzebne ?
Konieczna większa rozbiórka silnika ?
gdzie kupić ? ( Zeus ? )
Na co zwrócić szczególną uwagę ?
Będę wdzięczny za kilka uwag od praktyków.
Pozdrawiam
Jakieś specjalne narzędzia potrzebne ?
Konieczna większa rozbiórka silnika ?
gdzie kupić ? ( Zeus ? )
Na co zwrócić szczególną uwagę ?
Będę wdzięczny za kilka uwag od praktyków.
Pozdrawiam
- Marecki75
Ok, nieoceniony Zeus podesłał cześci, dzięki Kolego
Jest jednak mały szkopuł, na który nie zwróciłem uwagi przy demontażu, a moze być istotny.
Otóż nowe sprężyny dociskowe ( 5 szt. ) są zaznaczone na bordowo z jednej strony.
W związku z tym pytanie do praktyków. Jak ułożyć sprężyny, w którym kierunku ma być to bordowe zaznaczenie podczas wkręcania tych nowych spreżyn. Ponoć to jest istotne. W serwisówce nie ma o tym słowa, jest rozmiar , moment Nm z jakim wkręcać, ale o kolorze oryginalnych sprężyn ni hu hu...
Czy ułożyć je do środka pokrywy dociskajacej srzęgło czy moze na zawnątrz ? cholera..
Na starych też było to zaznaczenie, ale robiąc po raz pierwszy samodzielną wymianę sprzęgła stwierdziłem, że to przebarwienie od ich zużycia i nie zwracałem uwagi na kierunek ułożenia tego przebariwenia. I teraz mam dylemat. Pomóźcie pls.. chciałem skręcić dziś bo jutro ma być meeega pogoda.. Trzeba polatać.
Jest jednak mały szkopuł, na który nie zwróciłem uwagi przy demontażu, a moze być istotny.
Otóż nowe sprężyny dociskowe ( 5 szt. ) są zaznaczone na bordowo z jednej strony.
W związku z tym pytanie do praktyków. Jak ułożyć sprężyny, w którym kierunku ma być to bordowe zaznaczenie podczas wkręcania tych nowych spreżyn. Ponoć to jest istotne. W serwisówce nie ma o tym słowa, jest rozmiar , moment Nm z jakim wkręcać, ale o kolorze oryginalnych sprężyn ni hu hu...
Czy ułożyć je do środka pokrywy dociskajacej srzęgło czy moze na zawnątrz ? cholera..
Na starych też było to zaznaczenie, ale robiąc po raz pierwszy samodzielną wymianę sprzęgła stwierdziłem, że to przebarwienie od ich zużycia i nie zwracałem uwagi na kierunek ułożenia tego przebariwenia. I teraz mam dylemat. Pomóźcie pls.. chciałem skręcić dziś bo jutro ma być meeega pogoda.. Trzeba polatać.
- ciecio
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Kawasaki Vulcan 900 Classic
- VROC: 36107
Z tego co pamiętam to kolor oznacza twardość sprężyny.
Nie ma to żadnego związku z kierunkiem montażu.
Wsadzaj je jak lubisz
Nie ma to żadnego związku z kierunkiem montażu.
Wsadzaj je jak lubisz
"Wojną zachwycają się tylko ci, którzy nigdy jej nie poznali" Erazm z Rotterdamu
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do Swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do Swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
- Marecki75
31 K mil .... ale jak się nie ślizga to nie ruszaj..zeglarz28 pisze:Przy jakim przebiegu padlo to sprzeglo? Ja u siebie mam 30tys. km. Wlasnie wymieniam lozyska gloeki ramy i olej w lagach. Moze przy nastepnej wymianie oleju zaatakuje sprzeglo ,ale nie wiem czy nie za wczesnie
Pasja...Przyjaźń...Radość...Motocykle...