"Miszcze" w HD
- mirad
- Miejscowość: Mazowsze
- Motocykl: VN 2000 Classic
- VROC: 32433
Tak, to jest trudna zagadka, przyznaję.
No to odkrywamy zasłonę:
A teraz?
Z cyklu Polak potrafi
Kompletnie zapomniałem o tym głośnym zdarzeniu, dopiero wizyta w krakowskim muzeum odświeżyła mi pamięć. Nie miałem pojęcia, że ten samolot tam się znajduje.
I posłużę się Wikipedią:
"Kukułka – polski samolot amatorski konstrukcji Eugeniusza Pieniążka, który z powodu szykan władz, na samolocie tym 13 września 1971 nielegalnie opuścił terytorium Polski przez Słowację i Węgry do Suboticy w Jugosławii.
Samolot powstawał od 1969 początkowo w mieszkaniu w bloku, później w hangarze aeroklubowym. Elementy niemieszczące się na klatce schodowej spuszczane były na linach z okna na pierwszym piętrze. Do jego konstrukcji użyto usterzenia i przerobionych płatów z szybowca Foka. Był to pierwszy samolot amatorski zarejestrowany w PRL 10 sierpnia 1971 ze znakami SP-PHN. Po ucieczce na Zachód, samolot skreślono z polskiego rejestru 29 lipca 1972. W 1992 samolot został zarejestrowany w Szwecji ze znakami SE-XKK. Od 1997 samolot znalazł się znowu w Polsce pod numerem SP-FKU. 13 września 2005 konstruktor przekazał samolot do Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie.
Na temat tej ucieczki powstał film Piotra Załuskiego i Tomasza Piotrowskiego pod tytułem Trzeba w życiu coś zrobić.
Ucieczce tym samolotem poświęcono odc. 7. serialu Wielkie ucieczki."
A to dla wszystkich uczestników tej trudnej zagadki od tej pani:
No to odkrywamy zasłonę:
A teraz?
Z cyklu Polak potrafi
Kompletnie zapomniałem o tym głośnym zdarzeniu, dopiero wizyta w krakowskim muzeum odświeżyła mi pamięć. Nie miałem pojęcia, że ten samolot tam się znajduje.
I posłużę się Wikipedią:
"Kukułka – polski samolot amatorski konstrukcji Eugeniusza Pieniążka, który z powodu szykan władz, na samolocie tym 13 września 1971 nielegalnie opuścił terytorium Polski przez Słowację i Węgry do Suboticy w Jugosławii.
Samolot powstawał od 1969 początkowo w mieszkaniu w bloku, później w hangarze aeroklubowym. Elementy niemieszczące się na klatce schodowej spuszczane były na linach z okna na pierwszym piętrze. Do jego konstrukcji użyto usterzenia i przerobionych płatów z szybowca Foka. Był to pierwszy samolot amatorski zarejestrowany w PRL 10 sierpnia 1971 ze znakami SP-PHN. Po ucieczce na Zachód, samolot skreślono z polskiego rejestru 29 lipca 1972. W 1992 samolot został zarejestrowany w Szwecji ze znakami SE-XKK. Od 1997 samolot znalazł się znowu w Polsce pod numerem SP-FKU. 13 września 2005 konstruktor przekazał samolot do Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie.
Na temat tej ucieczki powstał film Piotra Załuskiego i Tomasza Piotrowskiego pod tytułem Trzeba w życiu coś zrobić.
Ucieczce tym samolotem poświęcono odc. 7. serialu Wielkie ucieczki."
A to dla wszystkich uczestników tej trudnej zagadki od tej pani:
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !
FUCK FUEL ECONOMY !
- Painkiller
- Miejscowość: wRock...
- Motocykl: Kawa VN800 A
- VROC: 34211
- Painkiller
- Pawelek450
- Miejscowość: Suwałki
- Motocykl: VN 15 SE
- VROC: 0
- Painkiller
- ciecio
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Kawasaki Vulcan 900 Classic
- VROC: 36107
Coś mi się wydaje, że na fotkach z pierwszego wyjazdu żołnierzy do Iraku Rusłana nie będzie.
Ja go przynajmniej wtedy nie widziałem.
Na moich fotkach Rusłana NIET.
I wcale nie było to tak dawno, bo w 2003 roku.
Ja już miałem wtedy cyfrówkę
"Wojną zachwycają się tylko ci, którzy nigdy jej nie poznali" Erazm z Rotterdamu
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do Swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do Swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
- Painkiller
Zapewniam Cię, że Rusłana jestem w stanie rozpoznać:) Żeby nie być gołosłownym to tu są fotki wrzucone przez kogoś w 2004 roku.ciecio pisze:Coś mi się wydaje, że na fotkach z pierwszego wyjazdu żołnierzy do Iraku Rusłana nie będzie.
http://dolny-slask.org.pl/701615,foto.h ... ity=528860
Może to był faktycznie lot do Afganistanu a nie do Iraku. W każdym razie rok 2002 lub 2003, kończyłem akurat technikum i dzięki mojemu sprytnemu koleżce udało nam się razem z kilkoma oficjelami oglądać lądowanie z trawy obok płyty postojowej.
- Painkiller
No i mam te fotki, było ich sporo ale część gdzieś się zapodziała. Jakość jest jaka jest, raz że robione na wariata kompaktem, dwa że skanowane na szybko ale zawsze to coś.
https://plus.google.com/photos/11285220 ... 2489734136
https://plus.google.com/photos/11285220 ... 2489734136
- Painkiller
Pamiętać pamiętałem ale nie mogłem znaleźć albumu. Pułkownik, który był naszym gospodarzem powiedział, że po załadunku pójdziemy sobie zajrzeć do środka (w co akurat nie chciało mi się wierzyć) no ale pech chciał, że zadzwoniła jego żona, powiedziała hasło "obiad" i wycieczka dla nas była zakończona.
- Painkiller